Plak a zubný kameň

Zubný kameň je v posledných rokoch dosť častým klinickým nálezom u psov v rôznom veku a rôzneho plemena a v neposlednom rade aj mačiek. Môže spôsobovať dosť závažné ochorenia mäkkých okolitých tkanív a tvrdých tkanív zuba a kostného podkladu.

U zdravých psov a mačiek kŕmených prirodzenou potravou, ktorá vyžaduje trhanie a rozdeľovanie na menšie kúsky, sú zuby samočistené. Pri zmenených vlastnostiach potravy dochádza k nahromadeniu zubného povlaku a následnému rozvinutiu problémov – zápach z papule, zápal ďasien, krvácanie z ústnej dutiny, nechutenstvo, apatia a bolestivosť pri žraní.

Väčšina ochorení ústnej dutiny sa začína postupným nahromadením mikrobiálnych povlakov v súčinnosti so zvyškami potravy a slinami, na povrchu zubov. Ide o tzv. dentálny plak, ktorý nie je viditeľný voľným okom. Zubný povlak predstavuje okrem iného aj prítomnosť rôznych druhov baktérií – stafylokoky, streptokoky, pasteurely, mikrokoky, Proteus, Pseudomonas, ktoré pri svojom metabolizme uvoľňujú aj toxíny. Tieto po rezorpcii do krvi poškodzujú dôležité parenchymatózne orgány (srdce, obličky, pečeň). Časom podlieha dentálny plak mineralizácii a tým dochádza k tvorbe zubného kameňa (hnedastá, hnedožltá usadenina na ploche zuba). Sliny sú hlavným zdrojom minerálov pre tvorbu zubného kameňa. Najvýraznejšie ukladanie zubného kameňa je u psov na vonkajších plochách posledných horných premolároch a prvých molároch a špičiakoch, u mačiek na posledných premolároch. Zubný kameň podporuje predovšetkým vznik a rozvoj gingivitídy – zápal ďasien a neskôr aj periodontitídu – zápal okostnice.

Zubný kameň odstraňuje veterinárny lekár v celkovej narkóze najprv mechanicky a následne použitím ultrazvukového prístroja. Doplnkom k tejto procedúre môže byť leštenie povrchu zubov.

Ako sa starať o zuby?

Pravidelným odstraňovaním dentálneho plaku dosiahnete zabránenie alebo oddialenie tvorby zubného kameňa. Začať treba už v ranom veku, keď má pes/mačka ešte mliečny chrup. Je to ideálna predpríprava na manipuláciu so zvieraťom a čistenie bude potom oveľa jednoduchšie.

Čistenie kefkou – postavte sa z boku psa, ukľudňujte ho, hladkajte, zoberte si ho na kolená, vyberte si mäkkú kefku správnej veľkosti, používajte pastu špeciálne vyrobenú pre zvieratá (vyrábajú ich s rôznymi mäsovými príchuťami), zubnú pastu vtlačte do priestorov medzi štetiny zubnej kefky, aby ju pes nezlízal, začnite postupne z vonkajšej strany od predných rezákov až po premoláre a moláre (stoličky), keď je pes poslušný a nebráni sa, treba ho pochváliť, urobiť si prípadne prestávku s odmenou a postup zopakovať, ak ste s vašim psom zvládli vonkajšiu stranu môžete postupne prejsť na vnútornú stranu, na konci rituálu čistenia zubov psa nadmieru pochváliť za to, že spolupracoval a odmeniť ho prechádzkou alebo hračkou.

Granule s dentálnym účinkom – špeciálne vyvinuté granule na podporu dentálneho zdravia, napomáhajú spolu s mechanickým čistením oddialiť tvorbu zubného plaku a následne zubného kameňa. V niektorých prípadoch môžu byť úplnou náhradou za mechanické čistenie zubov u zvierat, u ktorých nie je čistenie kefkou možné. Účinok granúl je dvojaký – mechanický a chemický. Mechanický spočíva v tvare a štruktúre granúl, kedy pri žuvaní dochádza k jemnému abrazívnemu účinku, avšak tieto granule nesmiete zvlčovať ani lámať a pes ani mačka by ich nemali hltať, aby bol zabezpečený účinok. Chemicky pôsobia granule na vápnik v slinách, vyväzujú ho, čím sa taktiež zníži riziko vzniku zubného kameňa.

Žuvacie tyčinky s dentálnym účinkom – majú za úlohu zvýšiť vylučovanie slín (čistiaci efekt), masáž ďasien, vyviazať vápnik v slinách, abrazívne pôsobiť na premoláre a moláre. Niektoré žuvacie produkty môžu obsahovať aj enzymatické zložky na čistenie zubov.

Gély na ďasná a roztoky do pitnej vody – gély s účinnou látkou chlórhexidín, aplikované do 30 minút po nakŕmení zabránia naviazaniu vápnika na zubný plak a prípravky aplikované do vody na pitie pre psov a mačky majú za úlohu vodu demineralizovať.

Pri každoročnej preventívnej prehliadke Vášho psíka určíme nutnosť odstránenia zubného kameňa a stupeň zápalu ďasien, poučíme Vás o dentálnej hygiene a doporučíme ďalší postup pri prevencii, prípadnej terapii už prítomného peridontálneho ochorenia.

Váš VET-SVET